Insights / SEO
Shopify SEO guide for nybegyndere og markedsførings-novicer
Hvordan er det lige man skal gribe Shopify-SEO an?
Dette blogindlæg giver dig den komplette guide til at komme i gang.
Indholdsfortegnelse
Step #1: Den tekniske del af Shopify SEO
Første skridt på dit Shopify SEO-eventyr er den tekniske del. Det er også den vigtigste. Det er nemlig afgørende for din webshops succes, at du har kontrolleret nogle helt grundlæggende elementer, så Google kan crawle din side igennem og vide, hvad den handler om. Så her er et par pointer til at hjælpe den:
Vælg ét – og kun ét – domæne
Når din nyligt lancerede Shopify-butik er live, skal du i gang med Shopify SEO. Det første trin er at vælge en foretrukken version af dit domæne til søgemaskineindeksering og rangering. Med et super fancy ord, der mest er ment for ordbøger og nyligt-uddannede, ville man måske kalde det domænekanonisering.
Men når det kommer til Shopify SEO, er de tunge og faglige beskrivelser ikke så vigtige. I virkeligheden handler det bare om, at du sørger for, at din netbutik kun kan findes under ét navn. For eksempel kan din webshop være tilgængelig på:
- com
- eksempel.dk
- myshopify.com
Årsagen? Google er ikke altid den kvikkeste søgemaskine i PC-skærmen, og derfor nytter det ikke, at du har din webshop tilgængelig på forskellige URL’er. På sådan fint Shopify SEO-sprog ville det hedde et duplikationsproblem. Som oftest kan Shopify godt selv skelne mellem din foretrukne URL, hvorhen al aktivitet så dirigeres. Men det er rent gætværk. Så for at være på den sikre side, bør du hellere agere Shopify SEO-GPS og nøjes med at holde hjemmesidenavnet ensrettet.
Sørg for at have en logisk opbygning af din webshop
Et andet væsentligt punkt, når det kommer til Shopify SEO, er strukturen. Alle websteder bør have en gennemsigtig, naturlig og logisk opbygning, der giver mening for både mennesker og robotter. Ligegyldigt, om det er menneskeøjne eller crawlere, der skal gennemgå din side.
Dette punkt af Shopify SEO-strategien er afgørende for, at din webshop er nem at navigere, men også fordi det højner rangeringsstyrken. På godt fagsprog kaldes det link equity, og står i virkeligheden bare for sidens troværdighed.
Din Shopify SEO-struktur kunne f.eks. se sådan ud:
Skil varianterne ad
Det sidste tekniske råd indenfor Shopify SEO er at skille varianterne ad og separere forskellige typer af samme produkt. Det vil sige, hvis du har en nederdel med banantryk som én af dine varer, og den både fås i lilla og rød, så opret en side til hver enkelt.
Resultatet er, at du vil få, hvad man kalder et parameteriseret URL. Altså, hvor der vil være angivet en værdi i URL’en, der udtrykker, at der er flere typer af denne vare. Det kan f.eks. se sådan her ud:
eksempel.dk/produkter/banannederdel?variant=41126125207712
Step #2: Den søgeordsmæssige del af Shopify SEO
Endnu et vigtigt step i Shopify SEO-rejsen, er at have søgeordene i orden og valgt. Det er et yderst must for dig, der tager din webshop seriøst. De fleste online butikker består af kategori- og produktsider, og det er altså disse, du bør optimere, så Googles crawling-mekanisme kan finde og forstå dem. Men hvordan gør du så liiige det bedst? Her er nogle råd:
Find søgeord passende til din Shopify SEO
Du kan finde søgeord på forskellige måder, men at bruge et søgeordsforskningsværktøj som Ahrefs’ Keywords Explorer er det bedste udgangspunkt. Så indtast et par brede søgeord, der er relateret til dine produkter, og gennemse fanen ”Matchende termer”.
Hvis du måske sælger oste, kunne et par matchende søgeord være ”ostebutik”, ”osteopskrift” eller ”god smelteost,” – det alle er tænkte eksempler.
Opret tilsvarende kategorier
Næste step i Shopify SEO-strategien er at matche nogle af dine produkt- og kategorisider med de populære søgeord, du lige har fundet. For eksempel, hvis du allerede har en kategori for ”hvidløgsoste”, er der ingen grund til at lave en ny side for at målrette søgeordet “hvidløgsost”.
Dertil skal du også vide, at du ikke behøver at oprette kategorier for dine brandvarer. Folk vil selv søge efter ”Nike sko” fremfor ”sort og hvid gummisko,” så her giver det ikke mening at være alt for kreativ. Men hvis du har nogle generiske varer, hvor mærket ikke er vigtigt kan det være fordelagtigt. Lige denne del af Shopify SEO-tilgangen afhænger både af branche og søgeintention, for f.eks. er det ikke relevant, hvis du netop sælger oste.
Step #3: On-page SEO
Succes! Nu har du to steps bag dig i forhold til at Shopify SEO-optimere. Så det er tid til on-page SEO! Nu hvor du har identificeret, hvilke termer og sætninger du skal målrette med sider i din butik, er det tid til at optimere dit websted efter dette. Her skal du have fat i en dygtig copywriter eller skrivemus, der kan tage sig af alle beskrivelserne, og som måske endda har erfaring med Shopify SEO-optimering. Sådan gør du (eller de):
Optimér metatitler- og beskrivelser
Indenfor Shopify SEO-optimering er det naturligvis også vigtigt, hvordan dine produkter fremstår på SERP’en. Det er udstillingsvinduet udadtil, hvor du skal sørge for, at alle Googlerne har lyst til at besøge dit websted. Disse hedder metatitler- og beskrivelser. I Shopify skal du vælge en af dine produkt- eller kategorissider, find punktet “Preview”, klik på “Rediger website SEO”, og klik igen for at redigere metaoplysningerne der.
Dette punkt af Shopify SEO-strategien kan dog godt være en anelse svært, for hvordan skriver man lige en killer-overskrift og en endnu bedre beskrivelse? Det er meget naturligt at bruge nogle generelle skabeloner, for det er de færreste, der har ressourcer til at sidde og skrive hundredvis af disse. Men på særlige flagskibsprodukter er det alligevel anbefalelsesværdigt. Og til dét formål er altså her et par huskepointer:
Skriv unikke kategori- og produktbeskrivelser
Produkt- og kategoribeskrivelser hjælper brugere og søgemaskiner med at lære mere om siden, så det er nyttigt at Shopify SEO-optimere hver side med unik tekst.
Nogle webshops skærer hjørner og bruger de samme produktbeskrivelser på tværs af en bestemt kategori. Det er her, hvor du bliver nødt til at rejse dig fra masserne og gøre det bedre! Google kan nemlig hurtigt opfange duplikeret indhold, og det vil påvirke din rangering negativt.
Her er nogle råd til, hvordan du skriver en perfekt beskrivelse, der er er effektiv i forhold til Shopify SEO:
- Besvar kundernes potentielle spørgsmål i produktbeskrivelserne
- Tal om ting, kunderne interesserer sig for
- Brug simple ord
Det tager selvfølgelig tid at skrive unikke beskrivelser for hver produkt- og kategoriside, så når du for alvor går i gang med din Shopify SEO-plan, kan det give mening at prioritere dine vigtigste sider først.
Gør brug af Schema Markup i Shopify SEO
Schema Markup er en grundlæggende del af Shopify SEO, fordi det får din webshop til at skille sig ud fra resten af søgeresultaterne på Google. Fordelen er indlysende: Iøjnefaldende sider får flere klik, og det betyder mere trafik. Her går vi ikke i detaljer, men vi har før skrevet et blogindlæg om, hvordan du kommer i gang.
Bliv klogere på, hvordan du forener Schema Markup med Shopify SEO.
Læs mere herOptimér billeder
Alt tekst (alternativ tekst) er det bedste udgangspunkt for billedoptimering, når du sidder med Shopify SEO. Det hjælper søgemaskiner med at forstå emnet for et billede og er en stor hjælp for kunder med skærmlæsere.
For at tilføje alternativ tekst i Shopify skal du klikke på et billede og trykke på “Tilføj alt tekst”.
Det kan også betale sig at bruge beskrivende filnavne til dine billedfiler. For eksempel, hvis du har et foto af en ost på en produktside, er hvidløgsost.jpg bedre end IMG785476.jpg, når det kommer til SEO Shopify.
Til sidst under dette punkt af Shopify SEO-planlægningen, skal du være opmærksom på billedfilstørrelsen. Tunge billeder forsinker indlæsningen af dine sider, hvilket kan skade placering og brugeroplevelse. Du kan bruge apps som Crush.pics til at komprimere dine billeder, før du uploader dem til Shopify.
Step #4: Content marketing som del af Shopify SEO
”Content is king” har du sikkert hørt slynget rundt og brugt af forskellige marketeers. Og der er altså noget om snakken. Spændende indhold er en integreret del af en succesfuld Shopify SEO-strategi, og webshops har nogle af de bedste muligheder indenfor content creating. Lad os se nærmere på nogle af dem.
Blogs
At blogge om de spørgsmål og emner, potentielle kunder søger efter, er et smart træk indenfor Shopify SEO og tiltrækker mere målrettet søgetrafik til din butik. Igen kan du sætte din lid til Ahrefs’ Keywords Explorer. Sådan gør du:
- Indtast et par brede termer relateret til dine produkter
- Gå til fanen ”Matchende vilkår”
- Skift til fanen “Spørgsmål”
For eksempel, hvis du sælger oste, kan du indtaste “hvidløgsoste”, “smøreoste” og lignende alternativer. Et godt bud ville så lyde på, at Ahrefs spytter relevante spørgsmål ud, som kan være basen for dit blogindlæg. F.eks. ”Hvilken ost skal jeg servere til ostebord?”
Produktvideoanmeldelser
Folk ser ofte anmeldelses- og sammenligningsvideoer for at finde ud af, hvilket produkt de skal købe. Er det også tilfældet for de produkter, du sælger? Så kan du overveje at lave dine egne og uploade dem til Youtube som en del af din Shopify SEO-strategi.
Step #5: Linkbbuilding
Så er vi nået til det allersidste step i din Shopify SEO-plan: Linkbuilding. Linkbuilding til Shopify-butikker er udfordrende, især hvis du vil bygge links direkte til dine produkt- eller kategorisider. Af denne grund er det ofte nemmere at bygge links til mere generelle faner på din website. Du kan derefter bruge interne links til at distribuere “link equity” (troværdighed) til relevante produkt- og kategorisider.
Ekstern linking kan være en svær disciplin i SEO Shopify, og det tager lang tid. Ikke mindst, fordi det som oftest kræver, at du rækker ud til f.eks. samarbejdspartnere, kunder eller lignende og spørger, om de vil linke fra deres site til din. Derfor anbefaler vi ikke, at det er her, du starter, når du går i gang med din Shopify SEO-plan. Men på sigt, kan du godt sætte en større indsats på dette punkt.
Afrunding
Dette var Plutonic Medias 5 steps til at skabe en effektiv Shopify SEO-plan. Du har her fået de mest gennemgående og generelle træk, for naturligvis kan indsatsen, der behøves, variere fra branche til branche og butik til butik. Men med denne Shopify SEO guide er du i hvert fald godt på vej til en bedre rangering på Google.
Mangler du yderligere vejledning eller har du spørgsmål? Ræk ud, vi hjælper gerne med at optimere eller kreere din Shopify SEO-strategi.
Brug for hjælp til
Shopify SEO?
Få Jacob til at hjælpe dig.
Klar til at opnå
mærkbare
resultater?
Bliv kontaktet til en uforpligtende snak om jeres muligheder.