Insights / All

5 tips til dig der taber penge på fragt

Fragt spiller en afgørende rolle for både kunder og e-commerce virksomheder. Fra kundernes synspunkt er fragtpriser, leveringstid og nem returnering ofte det, der afgør, om de gennemfører et køb. Hvis forbrugerne ser høje fragtomkostninger eller langsom levering, er det nemt for dem at gå til en konkurrent, der tilbyder bedre betingelser.

5 tips til dig der taber penge paa fragt

For e-commerce virksomheder handler det ikke kun om at tilfredsstille kunden – fragt kan hurtigt æde sig ind på profitten. Dårligt optimerede fragtaftaler, for høje emballageomkostninger eller ineffektive returprocesser kan medføre, at en stor del af marginen går tabt, selvom salget ser godt ud. Derfor er det afgørende at finde balancen mellem kundetilfredshed og bundlinje.

Indholdsfortegnelse


Fragtaftaler: Hvorfor de er vigtige

Fragtaftaler kan påvirke både dine omkostninger og kundetilfredsheden. Valget af fast fragtpris, variable priser baseret på vægt eller afstand, eller gratis fragt ved et bestemt beløb afhænger af flere faktorer som din virksomheds størrelse, produkttyper, og hvor mange pakker du sender på månedlig basis.

Små e-commerce virksomheder, der sender et begrænset antal pakker hver måned, kan drage fordel af platforme som Shipmondo, der tilbyder forhandlede fragtaftaler. Det er lettere og billigere at administrere fragt uden at skulle indgå direkte aftaler med leverandører.

Men hvis du ligger i en mellemzone – hvor du sender en betydelig mængde pakker, men måske ikke nok til at forhandle egne aftaler direkte – er der stadig muligheder for at optimere dine fragtomkostninger.

Her kan vi i Plutonic gennem vores samarbejdspartnere ofte hjælpe med at spare 1-5 kr. pr. pakke i forhold til de standardaftaler, du finder gennem platforme som Shipmondo.

Hvis du bare har 1.000 ordrer pr. måned betyder det, at du vil kunne spare op til 60.000 kr. årligt i dine fragtomkostninger.

For virksomheder, der sender større mængder, kan det være en fordel at forhandle direkte med fragtleverandører for at få skræddersyede løsninger og bedre priser.

Uanset størrelsen på din virksomhed, er det vigtigt at evaluere dine fragtaftaler løbende og sikre, at du altid har de mest konkurrencedygtige vilkår.

Vi kan hjælpe dig med at forbedre dine fragtaftaler, hvis du bruger Shipmondos standardaftaler

Kontakt os

Returrater: En skjult omkostning du ikke må overse

Returrater er en væsentlig udgift for e-commerce virksomheder, som ofte bliver overset. Hvis din virksomhed tilbyder gratis returnering, kan det være en ekstra omkostning, der hurtigt påvirker bundlinjen. Derfor er det vigtigt at forstå og holde styr på dine returrater, da høje returrater ikke kun påvirker fragtomkostningerne, men også kan signalere, at der er udfordringer med dine produkter eller din annoncering.

Hvis du oplever høje returrater, er det vigtigt at analysere, hvor de kommer fra. Ved hjælp af de rette tredjepartsværktøjer kan du kortlægge, hvilke annoncer eller kampagner der fører til de fleste returneringer. Det kan hjælpe dig med at justere dine kampagner og målretning for at reducere returprocenten.

Vores kunde PLAZA.dk oplevede høje returrater i en periode. Ved at analysere data kunne vi konstatere, at én specifik annonce på Meta var ansvarlig for størstedelen af returneringerne. Selvom annoncen havde en høj ROAS, tabte PLAZA penge på den, fordi returraterne var så høje. Vi valgte derfor at pause kampagnen, hvilket både mindskede returraten og forbedrede det reelle afkast af deres annoncering.

Du kan læse mere om, hvordan vi har hævet PLAZA’s profit med over 300 % på under et år her: https://plutonic.dk/cases/plaza/.

Derudover kan du effektivisere returprocessen og reducere omkostningerne ved at strømline din returløsning. En nem og brugervenlig returproces kan øge kundetilfredsheden, men det behøver ikke at betyde ekstra omkostninger. I stedet for at sende fysiske returlabels med hver ordre, kan du tilbyde digitale returlabels via en QR-kode eller et link til dit website. Dette kan sættes op i systemer som Shipmondo relativt nemt, og det reducerer både omkostningerne til print og papir og gør returprocessen mere fleksibel for kunderne.

Læs hvordan vi hævede PLAZA's profit med over 300 % på under et år

Læs case

Emballage: Vælg den rette løsning for at spare omkostninger

Emballage er en anden vigtig faktor, der kan påvirke din e-commerce forretnings fragtomkostninger. Forkert valg af emballage kan føre til unødvendige udgifter, både i form af materialer og fragt, da større pakker ofte er dyrere at sende.

Det er derfor vigtigt at analysere din ordrehistorik for at forstå, hvilken type og størrelse emballage der passer bedst til de produkter, du sender mest. Ved at vælge emballagestørrelser, der passer bedre til dine produkter, kan du reducere både materialeforbrug og omkostningerne ved oversize forsendelser. Det er også en god idé at købe større ind, når du har identificeret de mest anvendte størrelser, da det kan give besparelser gennem storkøbsaftaler.

Et andet område, hvor du kan spare penge, er på logo- og branding-tryk på emballagen. Mens det kan se flot ud og give en professionel følelse, er det vigtigt at overveje, om denne ekstra omkostning skaber reel værdi for din virksomhed. Hvis du sender mange pakker, kan det være en stor udgift, der ikke nødvendigvis skaber en mærkbar forskel for dine kunder. Små gimmicks som markedsføringsmateriale, vingummiposer eller andre ekstramaterialer kan også øge omkostningerne uden at skabe nok værdi til at retfærdiggøre dem.

 

 

Det er også en god idé at søge rådgivning fra dine emballageleverandører, især når det kommer til valg af materialer til specifikke produkttyper. Mange leverandører har stor erfaring med, hvilke materialer der fungerer bedst for forskellige slags produkter, og det kan hjælpe dig med at træffe mere økonomiske og bæredygtige beslutninger.

Endelig bør du reevaluere dine aftaler med leverandørerne løbende. Der er mange aktører i emballagebranchen, og fordi de lever af faste kunder og aftaler, kan du ofte forhandle bedre betingelser, hvis du jævnligt indhenter tilbud fra forskellige leverandører og presser priserne ned. På den måde kan du sikre, at du altid har de mest fordelagtige aftaler.

Hos Plutonic samarbejder vi med husted-emballage.dk, som kan rådgive dig i de bedste løsninger og sammensætte favorable priser.


AOV: Arbejd med din gennemsnitlige ordreværdi

Fragtomkostninger har en direkte indflydelse på din bundlinje, og mange e-commerce virksomheder tilbyder gratis fragt over et bestemt ordrebeløb for at tiltrække flere kunder og øge salget. Det er dog en fin balance, da det at hæve grænsen for gratis fragt kan resultere i, at du mister kunder, hvis konkurrenterne tilbyder bedre betingelser.

De fleste e-commerce virksomheder sætter deres grænse for gratis fragt ved beløb fra 300 kr. til 800 kr., afhængigt af deres produktsortiment og marginer. Det kan være fristende at hæve grænsen for at øge den gennemsnitlige ordreværdi (AOV) og sikre, at omkostningerne ved fragt dækkes. Men det er vigtigt at teste disse ændringer nøje, så du ikke mister salg til konkurrenter, der måske tilbyder gratis fragt ved et lavere beløb. En velovervejet strategi kan være at finde en balance, hvor du stadig tjener penge på ordrer, uden at kunden føler, at grænsen er for høj.

En anden strategi er at tilbyde incitamenter for at hæve AOV. For eksempel kan du tilbyde kunderne rabat eller en gave, hvis de tilføjer ekstra varer til deres kurv for at nå grænsen for gratis fragt. Dette kan både øge salget og reducere dine fragtomkostninger, fordi du sender flere varer i en enkelt ordre i stedet for flere mindre ordrer.

Et godt eksempel på en gave er Surisuri.dk, der normalvis kæmper med Matas, Boozt og andre mastodonter, som typisk har gratis fragt. Her bruger de en gave til at opnå en højere AOV.

Opsalg og krydssalg er ligeledes effektive metoder til at hæve den gennemsnitlige ordreværdi (AOV) uden at presse kunderne unødigt. Ved at præsentere relevante produkter eller opgraderinger kan du tilbyde kunderne ekstra værdi, mens du samtidig øger din indtjening.

Et godt eksempel på opsalg er WeightWorld.dk, som gør brug af denne taktik på produktsider, hvor man præger kunden til at købe flere af samme produkt for at opnå rabatsatser.

Et godt eksempel på krydssalg er Surisuri, der på deres produktsider har relaterede varer fremvist. I dette tilfælde på peeling pads, hvor soothing gel oftest er et komplimentærbart produkt.

På produktsiderne kan du bruge krydssalg til at foreslå supplerende varer, der passer godt sammen med de produkter, kunden allerede overvejer at købe. De fleste CMS-platforme har moduler, der gør det nemt at opsætte disse anbefalinger.

Læs hvordan vi slog omsætningsrekord måned-efter-måned for WeightWorld

Læs case

Gå i nul med fragt: Opsalg af hero-produkt

I checkout-processen kan du bruge opsalg ved at tilbyde små, lavpris produkter, der supplerer det, kunden har lagt i kurven. Det kan være en sidste mulighed for at tilføje et relevant produkt, der samtidig hjælper med at dække fragtomkostningerne. Her er det vigtigt at være kreativ og tænke over, hvilke produkter der både skaber værdi for kunden og hjælper dig med at gå i nul med fragten.

Et eksempel er at have et “hero-produkt,” som er designet til at dække fragtomkostningerne. Et hero-produkt kan være en lavpris vare, hvor du tjener nok til at dække fragtprisen.

Et godt eksempel er DanishSkinCare, der tilbyder en privat label læbepomade til 49 kr. i deres checkout.

Antag, at fragten koster 39 kr., og de selv giver 10 kr. for læbepomaden – på den måde går de i nul med fragtprisen. Det handler om at finde små produkter, der har høj værdi for kunden, men lave omkostninger for dig.

 

Her er bare nogle idéer til hero-produkter:

  • Smykker: smykkerens, smykkeskrin
  • Hudpleje produkter: læbepomade, solcreme (sæson), små prøver
  • Vin: rest flasker som er svære at sælge, vinglas, proptrækker
  • Fiskegrej: fluefang, fiskekniv, line
  • Generelt stærkt opbygget brand: merchandises med logo f.eks. muleposer

Husk med egen produceret produkter (private label) har du bedre muligheder for at sætte prisen skarpt, hvor målsætningen blot er at gå i nul. Du kan også lave Limited Edition og sæsonpræget varianter, så du ikke kører med samme offering året rundt og samtidig skaber en form for urgency.

 

Skal vi tage et strategisk kig på din forretning?

Få Kevin til at kontakte dig

    Klar til at opnå
    mærkbare
    resultater?

    Bliv kontaktet til en uforpligtende snak om jeres muligheder.